Nasveti

Uporabni nasveti

Strokovni članki, ki jih objavljamo, so namenjeni vsem, ki si želijo razširiti obzorja o hišnih ljubljenčkih. Od koristnih nasvetov do navdihujočih zgodb - tukaj boste našli obsežen vir informacij, ki vam bo pomagal pri zdravju, negi, razumevanju in povezovanju z živalskimi sopotniki. Naša ekipa strokovnjakov vas bo vodila skozi raznolike teme, ki se dotikajo različnih spektrov življenja vaših ljubljenčkov. Želimo vam veliko užitkov pri prebiranju naših prispevkov in upamo, da vam bomo predali res veliko koristnih informacij.

Pogosta vprašanja

Kako preprečimo toplotni udar?

Toplotni udar preprečimo tako, da omejimo gibanje na soncu, našemu hišnemu ljubljenčku nudimo vedno svežo vodo, ne puščamo jih v toplih prostorih, prostori naj bodo vedno zračni in poleti oziroma v vročih dneh hišnih ljubljenčkov nikoli ne puščamo v avtomobilu.

Kakšni so simptomi toplotnega udara?

Pri hišnem ljubljenčku opazimo motnje v koordinaciji gibov, neodzivnost, izguba zavesti, splošna oslabelost, bruhanje, driska, slinjenje, plitko dihanje in rdeč jezik.

Kateri psi so bolj podvrženi toplotnemu udaru?

Kratkogobčne pasme, psi s prekomerno telesno težo, psi s temnejšo dlako, tekmovalni in delovni psi.

Prva pomoč pri toplotnem udaru oziroma kako lahko sami nudite hišnemu ljubljenčku prvo pomoč?

Hišnega ljubljenčka premestite v senco, začnite s postopnim hlajenjem, pokrijte ga z mokrimi brisačami oziroma poležite ga na mokro podlago in nemudoma odidite k veterinarju.

Kdaj je potrebno obiskati veterinarja?

 • ko pride do poškodbe
 • ko vaš ljubljenček kaže prizadetosti srca in dihalnih poti (se davi, ima oteženo dihanje)
 • če ima vaš ljubljenček modrikaste ali bele dlesni in jezik
 • ima poškodbe zaradi toplote, mraza ali elektrike (opeklina, šok zaradi elektrike, ozeblina, podhladitev)
 • ima znake prebavnih motenj (napihnjen trebuh, nenehno napenjanje, driska, bruhanje, če opazite, da je pojedel kakšna zdravila ali morda strup za miši,...)
 • če je vaš ljubljenček nezavesten
 • hude bolečine ali nenadna ohromelost
 • nagibanje glave v stran
 • sprememba načina hoje
 • težave z uriniranjem (ne urinira ali preveč urinira)
 • težave pri porodu
 • če vaš ljubljenček ne je in ne pije 24 ur
 • pije prevelike količine vode
 • če joka, ko se ga dotaknemo
 • če opazite, da ima motne oči, da opažate da slabše vidi
 • če opazite prisotnost krvi v urinu ali blatu
 • krvavitev iz nosu brez razloga

Kaj vse je potrebno pripraviti, preden pripeljemo mladička v naš dom?

 • psičku pripravimo svoj kotiček, svoj prostor za spanje
 • kupiti je potrebno hrano
 • povodec, oprsnico ali ovratnico
 • kakšno igračko, saj se sploh v prvih dneh lahko počuti osamljen, saj je do sedaj živel z mamico, bratci in sestricami
 • ko imate mladička doma in ga morate za nekaj časa pustiti samega, mu lahko pustite v svojem prostoru vašo majico ali nekaj kar diši po vas, tako mu bo lažje
 • če lahko si za nekaj dni vzemite dopust ali pa poglejte, da imajo otroci počitnice in imate več časa, ki ga lahko posvetite novemu članu družine

Kdaj cepimo mladička?

Pasje mladiče se prvič cepi pri 6–8 tednu starosti s kombiniranim cepivom proti kužnim boleznim. Večinoma mladički prvo cepljenje opravijo že pri vzreditelju, drugo cepljenje se izvede po 3-4 tednih in tretje pri starosti 14-16 tednov. Seveda je mladiček cepljen samo v kolikor veterinar ugotovi, da je popolnoma zdrav, zato mora opraviti krajši pregled, kjer preveri težo mladička, temperaturo, srce in pljuča, ušesa, oči, usta in pri samčkih moda.

Kdaj cepimo prvič psa za steklino?

Med 12–16 tednom starosti se pse prvič cepi proti steklini. Nato morajo biti psi proti steklini cepljeni še 2x, torej gre skupno za 3 letna zaporedna cepljenja. Če le-ta cepljenja opravimo brez zamude, sledi 3 letni premor.

Koliko je normalna telesna temperatura psa?

Med 38 in 39 °C.

Koliko je normalna telesna temperatura mačke?

Med 38 in 39,3 °C.

Kaj vse je potrebno pripraviti, preden pripeljemo mlado mucko v naš dom?

 • kupimo škatlo za pesek in pesek in uredimo, pripravimo prostor, kjer bo imela muca WC
 • kupiti je potrebno hrano
 • muci pripravimo prostor za spanje
 • kakšno igračko, saj se sploh v prvih dneh lahko počuti osamljen, saj je do sedaj živela z mamico, bratci in sestricami, pa tudi mlade mucke so zelo igrive
 • če je muca dolgodlaka, je dobro da kupimo kakšno krtačo ali poseben glavnik za česanje
 • če lahko si za nekaj dni vzemite dopust ali pa poglejte, da imajo otroci počitnice in imate več časa, ki ga lahko posvetite novemu članu družine

Kdaj je dobro analizirati kri našega hišnega ljubljenčka?

V kolikor so prisotne težave, boste na obisku pri veterinarju opravili vse potrebne analize. Sami pa lahko krvno sliko iz preventive preverite po 9. letu starosti, kjer preventivno preverite stanje vašega ljubljenčka in tako lahko ugotovite kakšno kronično oblezen, ki jo lahko začnete pravočasno zdraviti.

Kdaj je pravi čas za kastracijo oziroma sterilizacijo?

O pravem času za kastracijo in sterilizacijo obstajajo različna mnenja nekateri pravijo, takoj po 4. mesecu, spet drugi kasneje. Prav je, da se vsak sam odloči, kdaj je pravi čas za kastracijo oz. sterilizacijo in dokazano je, da ni problema ne če so živali sterilizirane oz. kastrirane prej ali potem.

Katera hrana je za mojega psa najboljša?

O prehrani, ne samo pasji, tudi človeški, najdemo ogromno različnih teorij in verjamemo, da se v količini informacij vsak lahko zmede oz. vpraša kaj je sedaj prav in kaj ne? Seveda je surova oz. kuhana prehrana za pse dobra izbira, so pa na tržišču tudi zelo kvalitetni briketi in druge vrste pripravljene hrane, ki bodo zadovoljile potrebe vašega psa. Zelo pomembno pri izbiri prehrane je to, da “poslušate” želje vašega ljubljenčka in seveda vse prilagodite tudi na vaš urnik, saj iz izkušenj vemo, da je v tempu, ki ga ima trenutno naša družba zelo težko uskladiti čas in psu 3-krat dnevno pripravljati kuhano oz. surovo hrano. O sami izbiri prehrane za vašega ljubljenčka se lahko vedno posvetujete tudi pri vašem veterinarju.

Kdaj je psička plodna?

Psičke spolno zrelost dosežejo med 5. in 7. mesecem, kjer veliko vlogo igrata pasma psičke in prehrana. Kdaj pa so plodne? Med 8. in 12. dnem menstruacije.Psičke spolno zrelost dosežejo med 5. in 7. mesecem, kjer veliko vlogo igrata pasma psičke in prehrana. Kdaj pa so plodne? Med 8. in 12. dnem menstruacije.

Kdaj je mačka plodna?

Mačke so plodne 2-krat do 3-krat letno in to med menstruacijo, čeprav se pri njih to teže opazi. Mačka doseže svojo spolno zrelost med 6. in 9. mesecem starosti.

Katere dodatke lahko dajem preventivno psu za boljše sklepe?

Dodatki za sklepe zmanjšujejo degenerativne procese na sklepih in če jih dajemo psu, je to dobro in se jih lahko dodaja vedno. Ne gre za nujen dodatek, je pa dober. Psu pa lahko za sklepe dodajamo glukozamin, hondroitin in vitamine.

Kaj storimo, če zatipam bulico pri hišnem ljubljenčku?

Če pri vašem ljubljenčku zatipate bulico, jo je potrebno opazovati, opazujemo njene motebitne spremembe in dobro je, da bulico pokažete veterinarju. Pri hišnih ljubljenčkih lahko nastanejo benigne oziroma starostne spremembe, včasih tudi spremembe novotvorbe. Bodite pa tudi pozorni, saj lahko do bulice - otekline pride, ko je vaš ljubljenček cepljen ali ko prejme zdravila preko injekcije. Bulica se lahko pojavi po dveh tednih, lahko pa šele po dveh mesecih. Kot rečeno, če zatipate bulico, vam priporočamo obisk veterinarja, ki bo ljubljenčka pregledal, pretipal bulico in spremembo, v kolikor potrebno testiral s tanko igelno punkcijo, kjer se dobi že zelo precizen odgovor na to, za kaj gre in veterinar lahko določi postopek zdravljenja.

Kako lahko preprečimo nastanek zobnega kamna in kako ga odstranimo?

 • REDNO ŠČETKANJE: psa že od mladička naprej začnemo navajati na čiščenje zobk
 • REDNO ŽVEČENJE RAZLIČNIH ŽVEČILK: redno dolgotrajno žvečenje priboljškov za žvečenje spodbuja odstranjevanje zobnih oblog
 • UPORABA IGRAČ ZA ČIŠČENJE ZOB
 • REDNI PREGLEDI PRI VETERINARJU IN ODSTRANITEV ZOBNEGA KAMNA: pomembni so tudi redni pregledi zobovja pri veterinarju. Veterinar vam bo že pri vsakem cepljenju pregledal zobe in vam povedal, kakšno je stanje. V kolikor ima vaš pes res zelo veliko zobnega kamna, ga je potrebno odstraniti s pomočjo posega - ultrazvočno čiščenje zobnega kamna. Veterinar pod splošno anastezijo s pomočjo ultrazvočnega čistilca mehansko odstrani zobni kamen.

Kaj naredimo, če pes poje tujek ali strupeno snov?

V kolikor pride do zaužitja tujka oziroma strupene substance se poskuša to na primeren način odstraniti s prebavnega trakta lahko s sprožitvijo bruhanja, lahko z mehanično oodtranitvijo predmeta. Včasih je potrebno poseči kirurško, lahko pa tudi s klistirjem oziroma z odvajali. Sprožitev bruhanja lahko tudi sami doma izzovete, to pa tako, da psu v usta date pest soli, ki bo izzvala bruhanje.

Kakšni so znaki, če pes poje tujek?

Ponavadi, če gre za tujek pride do bruhanja, slabega počutja, neješčosti, bolečine v trebuhu, včasih vročine, v kolikor gre za zastrupitev pa je zelo odvisno od strupa, ki ga ljubljenček zaužije. Lahko se kaže z živčnimi težavami, motnjami v strjevanju krvi, metabolnimi težavami, ki se jih zdravi z ustrezno primerno terapijo za določen vzrok.

Kako se kažejo alergije?

Najpogosteje se alergije kažejo s srbežem, vnetjem kože, izpadanjem dlake, lahko pa tudi s kašljanjem, prebavnimi težavami, bruhanjem, drisko ali v hujših primerih z anafilaktično rekcijo (huda alergična reakcija kjer pride do šoka organizma, ljubljenček se lahko polula, pokaka, postane neodziven - potrebno je hitro odreagirati, drugače lahko ljubljenček tudi pogine).

Kako lahko preprečimo in obvladujemo težave s kristali v urinu pri mački?

 • Zagotovite mački zadostno hidracijo. Poskrbite, da bo vedno na voljo sveža in čista voda.
 • Uravnotežena prehrana je ključnega pomena. Prehrana, bogata z vlažno hrano in z manj minerali, lahko pomaga preprečiti tvorbo kristalov.
 • Upoštevajte posebne prehranske potrebe vaše mačke. V nekaterih primerih bo veterinar priporočil terapevtsko prehrano, prilagojeno za obvladovanje kristalov v urinu.
 • Redni obiski veterinarja in pregledi urina so ključnega pomena za zgodnje odkrivanje in zdravljenje morebitnih težav.

Zakaj je rentgen pomemben?

Rentgenske slike nam lahko pomagajo pri odkrivanju zlomov kosti, artritisa, tumorjev, poškodb notranjih organov in drugih zdravstvenih težav. Prav tako nam omogočajo oceno rasti in razvoja mladičkov ter načrtovanje zdravljenja.

Kako se izogniti opeklinam blazinic?

 • Izogibajte se hoji po vročem asfaltu ali betonu ter izpostavljanju pesku ali peščenim površinam v najbolj vročih urah dneva.
 • Sprehajajte se po travnatih ali senčnih področjih, kjer je tla hladnejša.
 • Pred sprehodom preverite temperaturo tal s preprostim testom dotika s hrbtom roke.
 • Uporabljajte zaščitne čevlje za pse ali obutve, ki ščitijo blazinice.
 • Nanesite zaščitno kremo na blazinice za dodatno zaščito.

Zakaj je ultrazvok tako pomemben v veterini?

 • Natančna diagnostika: Ultrazvok nam omogoča pregledovanje notranjih organov, kot so srce, jetra, ledvice, pljuča in trebušne votline. S tem lahko veterinarji odkrijejo in ocenijo različne patologije ter natančno postavijo diagnozo.
 • Neinvaziven postopek: Ultrazvočni pregled je neboleč in neinvaziven, kar pomeni, da ne zahteva operativnega posega ali anestezije. To zmanjšuje stres in nelagodje pri naših ljubljenčkih.
 • Hitri rezultati: Ultrazvok omogoča realnočasovno sliko notranjih organov, kar pomeni, da veterinarji takoj vidijo rezultate pregleda. To omogoča hitro ukrepanje in ustrezno zdravljenje.
 • Vodenje zdravljenja: Ultrazvok se uporablja tudi za spremljanje napredka zdravljenja in učinkovitosti terapije. To omogoča prilagajanje zdravljenja glede na potrebe vsakega posameznega pacienta.
 • Preventivni pregledi: Ultrazvok se lahko uporablja tudi za redne preventivne preglede, ki pomagajo odkriti možne bolezni ali stanja, še preden se pojavijo očitni simptomi. To prispeva k zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju morebitnih težav.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 8.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane