Blog

Nevarnosti Antifriza za vašega ljubljenčka: sladka past, ki lahko stane življenje

1. november 2023ČlanekLeonvet Ekipa

Vemo, da skrbimo za svoje kosmatinčke s srcem in dušo. Vedno želimo, da so naši ljubljenčki varni in zdravi, zato je pomembno, da se zavedamo vsake potencialne nevarnosti, ki jim preti v našem okolju. Eno izmed takih nevarnosti je Antifriz, ki ga mnogi uporabljamo v hladnejših mesecih za zaščito naših vozil pred zmrzaljo. Čeprav nam je ta tekočina koristna, je za naše kosmatinčke izjemno nevarna.

Nevarnosti Antifriza za vašega ljubljenčka: sladka past, ki lahko stane življenje
Zakaj je Antifriz tako nevaren za vašega psa?

Eden izmed ključnih razlogov, zakaj je Antifriz tako nevaren za pse, je njegov sladek okus. Da, prav ste prebrali. Ta kemična snov, ki jo uporabljamo za zaščito naših vozil pred zmrzaljo, ima izjemno sladek okus, ki lahko močno privabi naše ljubljenčke. Pes, ki naleti na nezavarovan Antifriz, lahko nevede zaužije nevarno količino te tekočine.

Toda zakaj je to tako nevarno? Ključna nevarnost se skriva v strukturi Antifriza. Ko pes zaužije to sladko tekočino, se v njegovem telesu začne tvoriti kristale, ki lahko povzročijo nepopravljivo škodo na ledvicah. In to je, kje se začnejo težave. Prvi simptomi so običajno nevidni, zato pes ne bo pokazal znakov težav v prvih približno 48 urah po zaužitju Antifriza.

Simptomi zastrupitve

Naslednje, kar opazite, je, da se vaš kosmatinček močno slabo počuti. Njegovo vedenje se bo spremenilo, začel bo kazati znake odpovedi ledvic, kot so povečana žeja, pogosto uriniranje, bruhanje, letargija in izguba apetita. To so znaki, da je že prepozno, da bi preprečili poškodbo ledvic.

Zato mora biti pozornost lastnikov psov osredotočena na preventivo. V primeru, da opazite, da je vaš pes zaužil Antifriz, je nujno, da ga takoj odpeljete k veterinarju. Veterinar ima okno približno treh ur od zaužitja Antifriza, da posreduje in začne zdravljenje, ki bo preprečilo resno škodo na ledvicah.

Zaščita vašega ljubljenčka pred Antifrizom

Predvsem pa se zavedajte, da je Antifriz za vašega psa izjemno nevarna snov. Zato je pomembno, da se zavedate, kje ga uporabljate in kje ga shranjujete. Pazite, da je izven dosega vaših hišnih ljubljenčkov. Tudi majhna kapljica, ki ostane na tleh ali cestišču, je lahko smrtonosna za vašega psa.

Tako kot skrbimo za varnost otrok, moramo biti pozorni tudi na naše kosmate prijatelje. Antifriz je samo ena izmed nevarnosti, ki jih imamo v naših domovih, in vaša osveščenost o teh nevarnostih je ključna za varnost vašega ljubljenčka. Ne pozabite, da je skrb za vašega psa skrb za njegovo varnost in dobro počutje.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane