Blog

Alergije pri psih

8. avgust 2023ČlanekLeon

Koža je največji organ telesa, zato predstavlja tudi najobičajnejšo težavo, zaradi katere lastniki pripeljejo psa ali muco k veterinarju. To se zgodi v kar 70 % primerov. Rek, da izgled dlake in kože govori o zdravju organizma, ni povsem napačen. Na kvaliteto dlake in kože vplivamo najpogosteje že s samo prehrano, s sredstvi proti zunanjim in notranjim parazitom, z vitaminskimi dodatki in seveda z negovanjem.

Alergije pri psih

Najpogosteje se težave s kožo in z dlako kažejo s spremenjenim leskom, s prhljajem, z odpadanjem, z rdečino, z ranami, s srbežem. Za temi simptomi pa obstaja cela paleta diagnoz, ki se kažejo na približno enake načine. Osredotočil se bom bolj na alergije. Razdelimo jih lahko na:

  • Atopični dermatitis.
  • Kontaktni alergijski dermatitis.
  • Preobčutljivostno reakcijo na hrano.
  • Preobčutljivostno reakcijo na bolšji pik.
  • Preobčutljivostno reakcijo na pike žuželk.

Alergične reakcije najpogosteje spremljajo srbež, rdečina kože, izpadanje dlake, lignifikacija kože. Nekoliko se razlikuje preobčutljivost na pike žuželk, kjer običajno nastopijo samo oteklina, urtikarija, rdečina. Povedati je treba še, da so pasme, ki imajo belo barvo dlake, bolj nagnjene za zbolevanje na alergije. Tako kot pri ljudeh je tudi pri hišnih ljubljenčkih vse večja pogostost alergičnih reakcij. Zakaj? Nekoč nam bo znano tudi to!

Za preprečitev nastanka alergij lahko sami le malo postorimo. Pomembno je, da negujemo dlako in kožo naših psov in mačk, jih primerno hranimo ter omogočimo primerno preskrbo z vitamini. V kolikor pa gre kaj narobe, je treba poiskati strokovno pomoč!

Leon Koršič, dr. vet. med.

Preberite si o tem tudi na naši FB strani
Preberite si o tem tudi na naši Instagram strani

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 8.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane