Blog

Skrivnost vsakdana - ustna higiena

4. avgust 2023ČlanekLeonvet Ekipa

Dragi prijatelji štirinožnih spremljevalcev. Vsakodnevno druženje z našimi prijatelji nam prinaša v naša življenja velike užitke. Vsakodnevno se z njimi igramo, delamo, hranimo, crkljamo … Vsakodnevno nas opazujejo, ubogajo, poližejo, včasih tudi razjezijo. Vsakodnevno je med nami interaktivno dejanje. In ravno zato bomo danes malo več pozornosti posvetili ustni higieni.

Skrivnost vsakdana - ustna higiena

kako odstranimo zobni kamen pri psu čiščenje zobnega kamna pri psuUsta so začetek prebavnega trakta. Tu se začne zunanjost v notranjosti. Zunanji svet prihaja v stik z notranjostjo organizma in kljub temu ga ne onesnaži. Zunanjost ni nikoli sterilna in ravno ta nečistoča je nujno potrebna za določene prebavne procese, ki se vršijo v prebavnem traktu. In življenje brez njih bi ne bilo mogoče. Ravno zato pri hranjenju pridemo v stik z »nečistočo«, ki jo okolje ponuja. Le-ta nam prinaša kontaminacijo ustne votline in s tem procese, ki nam niso po godu. Pri vsakem hranjenju zaužijemo hranilne snovi in bakterije, ki  nam v majhnih količinah ostajajo na zobeh. Temu pravimo mehke zobne obloge. Čez čas se te mehke zobne obloge mineralizirajo   in se spremenijo v trde zobne obloge oz. zobni kamen.   Okrog teh oblog se množijo bakterije, ki privedejo do vnetij in s tem do nastanka paradontoze. Paradontoza v osnovi ni smrtna bolezen, povzroča »samo« odmikanje dlesni in izpadanje zob. Poleg tega pa lahko povzroči še sekundarne stvari. Pri paradontozi lahko bakterije prodrejo v krvni obtok in s tem povzročajo spremembe na srčnih zaklopkah, jetrih in ledvicah.

 

 

A je paradontoza še vedno tako nenevarna?
Zato je pomembna preventiva! Daleč najboljša je vsakodnevno ščetkanje zob. Ščetkamo z mehko ščetko in s pasjo zobno pasto. Ščetkamo od dlesni proti vrhu zoba ter samo zunanjo stran zoba. Pomembno je, da na to poskušamo navaditi psa že kot mladička in seveda postopoma. Tako se izognemo poimovanju ustne higiene kot kazen (namesto kot dolžnost). V kolikor ščetkanje ne zadošča, moramo poiskati pomoč pri veterinarju. Naj poudarim še nekaj: to je le teorija! Bolj kot se približamo teoriji, večji je učinek. Vem pa iz izkušenj, da je včasih to nemogoče.

Leon Koršič

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 8.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane