Blog

Atopični dermatitis pri hišnih ljubljenčkih

31. maj 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Atopični dermatitis je kronična vnetna dermatoza, ki prizadene številne hišne ljubljenčke, predvsem pse in mačke. Gre za multifaktorialno bolezen z izrazito genetsko predispozicijo, ki se sproži ob izpostavljenosti okolijskim alergenom. Ta bolezen se kaže z intenzivnim srbenjem, eritemom, alopecijo in sekundarnimi kožnimi infekcijami, kar lahko znatno vpliva na kakovost življenja prizadetih živali. V tem blogu bomo podrobno raziskali patofiziologijo atopičnega dermatitisa, klinične znake, diagnostične metode in terapevtske pristope, s posebnim poudarkom na preventivnih ukrepih in vlogi lastnikov pri obvladovanju bolezni.

Atopični dermatitis pri hišnih ljubljenčkih

Kaj je atopični dermatitis?

Atopični dermatitis (AD) je kronična, pruritična, vnetna bolezen kože, ki se pojavlja kot posledica nenormalne reakcije imunskega sistema na običajne okoljske alergene. Bolezen je povezana z gensko predispozicijo, pri čemer imajo prizadeti ljubljenčki povečano tveganje za razvoj preobčutljivostnih reakcij na alergene, kot so pršice hišnega prahu, cvetni prah, plesni in določene sestavine hrane. Patofiziološko gledano gre za kompleksno interakcijo med genetskimi dejavniki, kožno bariero in imunskim sistemom. Kožna bariera je pri atopičnih živalih pogosto okvarjena, kar omogoča lažji vstop alergenov in mikroorganizmov ter posledično vodi v vnetje in srbenje.

Simptomi atopičnega dermatitisa pri hišnih ljubljenčkih

Znaki atopičnega dermatitisa so lahko različni, vendar najpogosteje vključujejo:

  • Intenzivno srbenje
  • Rdeča in vneta koža
  • Izpadanje dlake
  • Pogosto lizanje, grizenje ali praskanje prizadetih območij
  • Kožne lezije ali razjede
  • Pogosta vnetja ušes

Zakaj se pojavi atopični dermatitis?

Atopični dermatitis je rezultat kompleksne interakcije genetskih in okoljskih dejavnikov. Genetska predispozicija igra ključno vlogo, saj določeni ljubljenčki podedujejo povečano občutljivost za razvoj alergijskih reakcij. Poleg tega so vpleteni naslednji mehanizmi:

1. Motena kožna bariera: Pri živalih z atopičnim dermatitisom je pogosto prisotna okvarjena kožna bariera, kar omogoča lažji prehod alergenov in patogenih mikroorganizmov skozi kožo. To povzroči lokalno vnetje in sproži imunski odziv.

2. Imunska disregulacija oz. nenormalno delovanje imunskega sistema: Atopični dermatitis je povezan z disregulacijo imunskega sistema, predvsem Th2-celično posredovanega imunskega odziva. To vodi do prekomerne proizvodnje IgE protiteles proti specifičnim alergenom.

3. Okoljski alergeni: Običajni okoljski alergeni, kot so pršice hišnega prahu, cvetni prah, plesni in določene sestavine hrane, delujejo kot sprožilci atopičnega dermatitisa. Stik z alergenom vodi do aktivacije mastocitov in sproščanja vnetnih mediatorjev, kar povzroči klinične znake bolezni.

4. Mikrobiom kože: Neravnovesje v mikrobiomu kože, zlasti povečana prisotnost bakterije Staphylococcus pseudintermedius, lahko prispeva k poslabšanju vnetja in srbenja.

5. Genetski dejavniki: Številne pasme psov, kot so zlati prinašalci, labradorci, nemški ovčarji, buldogi in terierji, imajo genetsko predispozicijo za razvoj atopičnega dermatitisa. Pri teh pasmah je pogostejša okvarjena funkcija kožne bariere in večja nagnjenost k preobčutljivostnim reakcijam.

Kako opazimo atopični dermatitis?

Če opazite, da se vaš ljubljenček pogosto praska, liže ali grize kožo, je to lahko znak atopičnega dermatitisa. Prav tako bodite pozorni na rdečo, vneta kožo, izpadanje dlake in kožne lezije. Če sumite, da ima vaš ljubljenček atopični dermatitis, je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem za pravilno diagnozo.

Kako lahko pomagamo?

Domača pomoč:

  • Kopanje z medicinskimi šamponi: Redno kopanje z blagimi, hipoalergenimi šamponi lahko pomaga zmanjšati srbenje in odstranjevanje alergenov s kože.
  • Prehranski dodatki: Omega-3 in omega-6 maščobne kisline lahko pomagajo zmanjšati vnetje in izboljšati zdravje kože.
  • Okoljska kontrola: Poskusite zmanjšati izpostavljenost alergenom, kot so prah, cvetni prah in plesni. Redno čistite in sesajte dom.

Kdaj je potreben obisk pri veterinarju?

Obisk veterinarja je nujen v naslednjih primerih:

1. Nezadostna olajšava simptomov: Če domača nega, kot je uporaba medicinskih šamponov ali prehranskih dodatkov, ne prinaša zadostnega olajšanja simptomov ali se ti celo poslabšujejo, je nujno obiskati veterinarja. Veterinar lahko oceni resnost stanja, prilagodi terapijo in predpiše ustreznejše zdravila.

2. Hudi klinični znaki: Hudi simptomi, kot so obsežne kožne lezije, intenzivno srbenje, rdečina ali oteklina kože, zahtevajo takojšen obisk veterinarja. To lahko kaže na napredovanje bolezni ali sekundarne bakterijske ali glivične okužbe, ki zahtevajo ustrezno zdravljenje.

3. Spremembe v obnašanju ali splošnem zdravju: Če opazite kakršne koli spremembe v obnašanju ali splošnem zdravju vašega ljubljenčka, kot so izguba apetita, letargija, vročina ali nenadna izguba telesne teže, je priporočljivo obiskati veterinarja. Ti znaki lahko kažejo na zaplete ali sočasne bolezni, ki zahtevajo posebno pozornost.

4. Potreba po diagnozi in zdravljenju: Veterinar lahko izvede različne diagnostične teste, kot so alergijski testi, kožne biopsije ali kulture kožnih izbriskov, za natančno diagnozo in načrtovanje zdravljenja. Prav tako lahko veterinar predpiše ustrezna zdravila, kot so antihistaminiki, kortikosteroidi ali antibiotiki, in svetuje glede nadaljnjega upravljanja s primerom.

5. Nadaljnje svetovanje in spremljanje: Veterinar lahko nudita nadaljnje svetovanje o upravljanju s primerom, vključno s prilagoditvijo prehrane, spremembami v okoljskih pogojih ali dolgoročnimi terapevtskimi načrti. Redno spremljanje stanja vašega ljubljenčka s strani veterinarja je ključnega pomena za doseganje in vzdrževanje optimalnega zdravja.

Če opazite katerega od zgoraj navedenih znakov ali če imate kakršna koli vprašanja ali skrbi glede zdravja vašega ljubljenčka, ne oklevajte, ampak čim prej stopite v stik s svojim veterinarjem.

Zdravljenje atopičnega dermatitisa

Zdravljenje atopičnega dermatitisa je kompleksen proces, ki vključuje več pristopov za obvladovanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja prizadetega ljubljenčka. Veterinarski pristop k zdravljenju vključuje:

1. Antihistaminiki: Antihistaminiki so zdravila, ki blokirajo učinke histamina, kemičnega posrednika, ki povzroča srbenje in vnetje v koži. Uporabljajo se za zmanjšanje srbenja in nelagodja pri ljubljenčku. Kljub temu, da so antihistaminiki pogosto manj učinkoviti pri psih kot pri ljudeh, so lahko v nekaterih primerih v pomoč.

2. Kortikosteroidi: Kortikosteroidi so močna protivnetna zdravila, ki se pogosto uporabljajo pri zdravljenju atopičnega dermatitisa zaradi njihove sposobnosti zmanjšanja vnetja, srbenja in izpuščajev. Uporabljajo se lahko kot lokalna terapija v obliki mazil ali krem, pa tudi sistemsko v obliki tablet ali injekcij v hudih primerih.

3. Imunoterapija: Imunoterapija, imenovana tudi alergijska desenzibilizacija, je dolgoročna terapevtska možnost, ki vključuje postopno uvajanje majhnih količin alergenov, na katere je ljubljenček preobčutljiv, da bi zmanjšali imunski odziv. To se lahko izvaja s pomočjo alergijskih injekcij ali peroralnih zdravil. Imunoterapija je običajno rezervirana za primere, ko druge metode zdravljenja niso bile učinkovite ali ko je potrebno dolgoročno upravljanje z boleznijo.

4. Antibiotiki ali protiglivična zdravila: Če pride do sekundarnih bakterijskih ali glivičnih okužb kože, ki se pogosto pojavijo pri prizadetih živalih zaradi razdražene in oslabljene kože, lahko veterinar predpiše antibiotike ali protiglivična zdravila za zdravljenje teh okužb.

5. Hipoalergene diete: Hipoalergene diete so oblikovane tako, da zmanjšajo vnos potencialnih alergenov s hrano. Če se sumi, da je hrana eden od sprožilcev atopičnega dermatitisa, lahko veterinar priporoči prehod na posebno oblikovano hipoalergeno hrano, ki vsebuje le sestavine, na katere žival še ni bila izpostavljena.

6. Omega-3 in omega-6 maščobne kisline: Dodajanje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin v prehrano lahko pomaga zmanjšati vnetje in izboljšati zdravje kože ter dlake. Te maščobne kisline lahko pomagajo zmanjšati srbenje in izboljšati kožno bariero.

Zdravljenje atopičnega dermatitisa je prilagojeno vsakemu posameznemu primeru, zato je pomembno, da se posvetujete s svojim veterinarjem glede najboljše možnosti zdravljenja za vašega ljubljenčka. Redno spremljanje s strani veterinarja je ključnega pomena za učinkovito obvladovanje bolezni in izboljšanje kakovosti življenja vašega ljubljenčka.

Preventiva

Preventivni ukrepi igrajo ključno vlogo pri obvladovanju atopičnega dermatitisa in preprečevanju poslabšanja simptomov. Sledijo nekateri pomembni preventivni ukrepi, ki jih je priporočljivo upoštevati:

1. Okoljska kontrola: Poskusite identificirati in zmanjšati izpostavljenost vašega ljubljenčka okoljskim alergenom, kot so prah, cvetni prah, plesni in dlake drugih živali. Redno čiščenje doma, vključno s sesanjem preprog, pranjem posteljnine in uporabo klimatskih naprav s filtri za zrak, lahko pomaga zmanjšati količino alergenov v notranjem okolju.

2. Hipoalergene diete: Če se sumi, da je hrana eden od sprožilcev atopičnega dermatitisa, prehod na hipoalergeno hrano, ki vsebuje le izbrane in nealergene sestavine, lahko pomaga zmanjšati preobčutljivostne reakcije. Posvetujte se s svojim veterinarjem glede primernih prehranskih možnosti za vašega ljubljenčka.

3. Redno kopanje in nega kože: Redno kopanje z blagimi, hipoalergenimi šamponi lahko pomaga odstraniti alergene s kože in zmanjšati tveganje za razvoj alergijskih reakcij. Priporočljivo je uporabljati šampone, ki so posebej formulirani za občutljivo kožo živali in ne vsebujejo dražilnih sestavin.

4. Izogibanje stresu: Stres lahko poslabša simptome atopičnega dermatitisa, zato je pomembno zagotoviti, da je vaš ljubljenček izpostavljen minimalnemu stresu. Redna telesna aktivnost, igra, druženje in pozornost lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati splošno dobro počutje vašega ljubljenčka.

5. Uporaba preventivnih tretmajev: Redna uporaba preventivnih tretmajev proti bolham, klopom in drugim zunanjim parazitom je ključnega pomena za preprečevanje kožnih infekcij in preobčutljivostnih reakcij pri ljubljenčku. Posvetujte se s svojim veterinarjem glede najprimernejših preventivnih izdelkov za vašega ljubljenčka in redno sledite navodilom za uporabo.

6. Redni veterinarski pregledi: Redni obiski pri veterinarju so ključni za spremljanje zdravstvenega stanja vašega ljubljenčka in pravočasno zaznavanje morebitnih sprememb ali zapletov. Veterinar lahko priporoči dodatne preventivne ukrepe in prilagodi terapijo glede na potrebe vašega ljubljenčka.

S pravilno izvajanimi preventivnimi ukrepi lahko znatno zmanjšate tveganje za poslabšanje simptomov atopičnega dermatitisa in izboljšate kakovost življenja vašega ljubljenčka. 

Atopični dermatitis je lahko zahtevna bolezen za upravljanje, vendar s pravilnim pristopom in sodelovanjem z veterinarjem lahko znatno izboljšamo kakovost življenja naših ljubljenčkov. Če imate vprašanja ali potrebujete pomoč pri obvladovanju te bolezni, se obrnite na našo veterinarsko ambulanto.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane