Blog

Perianalna hernija

25. maj 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Perianalna hernija je stanje, ki lahko prizadene naše kosmatinčke in zahteva takojšnjo pozornost. Pojavi se, ko pride do šibkosti v tkivu okoli anusa, kar lahko privede do pretrganja in izbočenja črevesnega tkiva iz trebušne votline v podkožje. To je resno stanje, ki zahteva kirurški poseg.

Perianalna hernija

Perianalna hernija nastane zaradi oslabelosti ali raztrganja mišic in vezivnega tkiva okoli anusa, kar omogoča premik organov iz trebušne votline v perianalni prostor. Najpogosteje prizadene starejše nekastrirane samce, zlasti predstavnike brahiocefalnih pasem, kot so buldogi in bostonski terierji. Ta herniacija lahko vključuje rektum, prostato, mehur ali celo črevesne zanke.

Simptomi perianalne hernije

Če opazite, da ima vaš kuža težave pri iztrebljanju ali pa opazite otekline okoli anusa, se nemudoma posvetujte z veterinarjem. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje perianalne hernije sta ključnega pomena za dobrobit vašega ljubljenčka. Drugi simptomi, ki jih je vredno spremljati, vključujejo:

  • Bolečine med iztrebljanjem
  • Izguba apetita
  • Letargija
  • Oteklina ali bulice okoli anusa
  • Spremljajoče težave z uriniranjem

Diagnostika in zdravljenje

Veterinar bo opravil temeljite preglede, vključno s fizičnim pregledom in morda tudi rentgenskimi posnetki ali ultrazvokom, da bo natančno ocenil stanje. Na podlagi teh preiskav bo ocenil, ali je potrebna operacija za sanacijo hernije. Kirurški poseg je običajno najboljša rešitev, saj preprečuje nadaljnje komplikacije in izboljšuje kakovost življenja vašega psa.

Zdravljenje

Kirurški poseg je primarno zdravljenje za perianalno hernijo. Cilj operacije je popravljanje herniacijskega defekta in krepitev oslabljenih tkiv. Pogosto se uporablja tehnika avtolognega tkiva ali sintetičnih mrežic za krepitev perianalnega predela. V primerih, kjer so prisotne sistemske komplikacije, je nujno hitro in učinkovito ukrepanje, vključno z ustrezno antibiotično terapijo in stabilizacijo pacienta pred operacijo.

Preprečevanje in oskrba po operaciji

Po operaciji je ključnega pomena, da psu zagotovite mirno okolje za okrevanje. Sledite vsem navodilom veterinarja glede nege rane in prehrane. Prav tako je pomembno, da redno spremljate zdravje svojega ljubljenčka in opazite morebitne znake ponovitve.

Kako lahko pomagate svojemu psu?

  • Poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki pomaga preprečevati zaprtje.
  • Redno telovadite s svojim psom, da ohranjate njegovo mišično moč in splošno zdravje.
  • Redno obiskujte veterinarja za preventivne preglede in posvetovanja.

Perianalna hernija je kompleksno stanje, ki zahteva strokovno obravnavo. Z zgodnjim odkrivanjem in ustreznim kirurškim zdravljenjem lahko izboljšamo kakovost življenja prizadetih psov in preprečimo resnejše zdravstvene komplikacije. Veterinarski tim je ključnega pomena za diagnosticiranje, zdravljenje in nudenje podpore lastnikom pri skrbi za njihove ljubljenčke.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane