Blog

Borov prelec

27. marec 2024ČlanekLeonvet Ekipa

V naravi se že pojavlja borov prelec, ki je za naše pse ZELO NEVAREN. Te gosenice pokrivajo drobne ožigalne dlačice, ki vsebujejo dražeči toksični protein, ki pri ljudeh in drugih sesalcih ob stiku povzroči hudo vnetno reakcijo na koži ali sluznicah.

Borov prelec

Borov prelec je zelo nevaren in nanj morajo biti  še toliko bolj pozorni vsi lastniki psov. Čeprav se morda zdi, da so gosenice nedolžni del narave, so lahko za naše kosmate prijatelje izjemno škodljive. Najhuje je, če pride pes z gobčkom v stik z borovim prelcem, kar lahko povzroči razpad tkiva. Požiranje borovega prelca lahko povzroči hude posledice na jeziku, ledvicah in jetrih psa.

Kaj storiti, če opazite, da je vaš pes prišel v stik z borovim prelcem? Prvi korak je, da takoj ukrepate in obiščete svojega veterinarja. V veterinarski ordinaciji bodo lahko strokovno ocenili obseg poškodb in zagotovili ustrezno zdravstveno oskrbo za vašega ljubljenčka.

Pomembno je, da ste pozorni na morebitne znake, kot so nelagodje, srbenje, otekline ali rane na koži vašega psa. Če opazite karkoli nenavadnega, je bolje, da preventivno obiščete veterinarja, kot da tvegate, da se težava poslabša.

Spomnite se, da je hitra reakcija ključnega pomena, ko gre za borovega prelca. Ne odlašajte in ne tvegajte zdravja svojega psa. Skupaj lahko preprečimo te neprijetne situacije in zagotovimo, da naši štirinožni prijatelji ostanejo srečni, zdravi in varni.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane