Blog

Zakaj psi smrčijo

27. marec 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Ste kdaj opazili, da vaši kosmatinci smrčijo kot mali traktorji? Ne skrbite, niste sami! Kar nekaj vas je takšnih, ki ste nam pisali, da vaši psi smrčijo. Ja, to je podobno, kot pri nas ljudeh in o tem bomo danes nekaj napisali.

Zakaj psi smrčijo

Zakaj pa sploh psi smrčijo? Pogosteje smrčijo starejši psi in brahiocefalični psi, a dejansko obstaja več različnih razlogov za to nenavadno vedenje:

Alergije: Podobno kot pri ljudeh, so lahko alergije tudi pri psih povzročitelj smrčanja. Različne snovi v okolju, kot so cvetni prah, pršice ali določene vrste hrane, lahko povzročijo draženje nosne sluznice in s tem smrčanje.

Debelost: Da, tudi psi lahko trpijo zaradi debelosti, kar lahko povzroči težave z dihanjem in posledično smrčanje.

Težave z zobmi: Slaba zobna higiena ali zobne težave lahko vplivajo na dihalne poti psa in s tem povzročijo smrčanje.

Vnetje nosa: Podobno kot pri ljudeh, tudi psi lahko trpijo zaradi vnetja nosne sluznice, kar vodi do težav z dihanjem in smrčanja.

Položaj spanja: Verjetno ste že opazili, da se lahko psi včasih spravijo v prav smešne položaje med spanjem. Nekateri položaji lahko pritiskajo na dihalne poti in s tem povzročijo smrčanje.

Zdravila: Določena zdravila lahko povzročijo suha usta ali nosno zamašenost pri psih, kar lahko privede do smrčanja.

Vendar pa obstaja tudi fiziološko smrčanje, ki je posledica anatomije ali zmanjševanja tonusa pri starejših psih. To pomeni, da je pri nekaterih pasmah smrčanje dejansko normalno in ni razloga za skrb.

V vsakem primeru pa je vedno priporočljivo, da se posvetujete s svojim veterinarjem, če opazite nenavadne spremembe v vedenju ali zdravju svojega ljubljenčka. Tako boste lahko zagotovili najboljšo oskrbo in udobje za vašega kosmatinca. 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane