Blog

Demodikoza pri psih: Podrobnejši pregled parazitske bolezni kože

26. marec 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Demodikoza je parazitska bolezen kože pri psih, ki jo povzročajo pršice, najpogosteje Demodex canis, Demodex cornei ali Demodex injae. Ta parazit živi v dlačnih mešičkih in lojnicah ter povzroča vnetje kože, kar vodi v izpadanje dlake in pogosto privede do sekundarne piodermije.

Demodikoza pri psih: Podrobnejši pregled parazitske bolezni kože

Kako prepoznati demodikozo pri psu?

Znaki demodikoze vključujejo izpadanje dlake, golo kožo, vnetje kože ter srbenje in pogosto praskanje. Če opazite te znake pri svojem psu, je pomembno, da se čim prej posvetujete z veterinarjem, da lahko postavi diagnozo in začne z ustrezno terapijo.

Diagnoza in potrditev demodikoze

Veterinar bo postavil diagnozo demodikoze na podlagi kliničnih znakov in, če je potrebno, s testiranjem ostružka kože. Pomembno je vedeti, da je lahko testiranje na demodikozo v približno 50% primerov lažno negativno, zato je ključno upoštevati tudi klinične znake.

Različne oblike demodikoze in dejavniki tveganja

Demodikoza se lahko pojavi v različnih oblikah, vključno z lokalizirano, generalizirano, ali pa lahko prizadene samo šape ali uhlje. Praviloma se ta bolezen pojavlja pri mladih psih, ki jih lahko okužijo že matere v zgodnjih dneh njihovega življenja. Nekatere pasme psov imajo genetsko predispozicijo za demodikozo, med njimi so weimaranec, airdale terier, aljaški malamut in druge.

Zdravljenje demodikoze

Zdravljenje demodikoze je odvisno od resnosti bolezni. Lokalne oblike morda niso potrebne za zdravljenje, medtem ko se generalizirana demodikoza zdravi z antiparazitiki, ki jih predpiše veterinar. Sekundarno piodermijo zdravimo z antibiotiki. Kljub resnosti bolezni je prognoza glede zdravljenja običajno zelo dobra.

Kako lahko lastniki prepoznajo znake demodikoze doma?

Lastniki lahko sami doma preverijo, ali njihov pes kaže znake demodikoze. Redno pregledovanje kože in dlake psa je ključno. Če opazite izpadanje dlake, vnetje kože ali srbenje, je pomembno, da se čim prej posvetujete z veterinarjem. Prav tako je koristno, da lastniki redno skrbijo za higieno svojega psa, saj lahko to pomaga preprečiti ali omejiti pojav te bolezni.

Preprečevanje in zanimivosti

Pri psih z nagnjenostjo k generalizirani demodikozi se priporoča kastracija ali sterilizacija, kar lahko pomaga preprečiti dedovanje bolezni in s tem prepreči slabšanje pasme. Zanimivo je tudi, da demodikoza ni omejena le na pse, ampak se lahko pojavi tudi pri mačkah, pri katerih povzročata bolezen Demodex cati in Demodex gatoi.

Demodikoza je pomembna bolezen kože pri psih, ki zahteva pozornost in ustrezno zdravljenje. Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje te bolezni lahko bistveno izboljšata prognozo in kakovost življenja vašega ljubljenčka. Če imate kakršne koli dvome ali vprašanja glede zdravja vašega psa, se vedno posvetujte z veterinarjem.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane