Blog

Ko napoči čas zadnjega slovesa

10. marec 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Tokrat smo se odločili, da spregovorimo o eni izmed najtežjih tematik, o nečem o čemer, če bi se le dalo, ne bi nihče govoril, ampak menimo, da je prav, da tudi o tem, velikokrat neizbežnem trenutku, spregovorimo prav mi, ki se s tem srečujemo pogosteje. V tem besedilu bomo spregovorili o evtanaziji, ki je za nas zelo boleča in velikokrat najtežja odločitev, ki jo mora lastnik izbrati, ko je zdravstveno stanje izredno slabo.

Ko napoči čas zadnjega slovesa

Vsekakor je to težka odločitev, ki pa žal zaradi naravnih zakonitosti življenja pri živalih ima možnosti odločitve.


KDAJ je pravi čas za evtanazijo?

Sigurno, ko vemo, da se neko zdravstveno stanje ne bo izboljšalo oziroma se bo poslabšalo, je neozdravljivo.


KAKO se odločiti?

To je pa povsem drugo vprašanje. Noben od nas se ni pripravljen posloviti od svojega ljubljenega sopotnika, vendar zaradi že omenjenih naravnih zakonitosti, je včasih ta odločitev nekako neizbežna. Tako kot veste obstajata kitajski goli pes in na drugi strani samojed, kako se bosta onadva spopadla pri nizkih temperaturah, je popolnoma različno, čeprav v osnovi govorimo o istem mrazu. Če to prezrcalimo v usmrtitev, govorimo o isti temi, na katero ima vsak svoj odgovor. Tako da je res težko v nekaj besedah opisati, kako se lahko nekdo odloči o evtanaziji. Med besedama "odločiti se" in odločiti se je ocean občutkov, idej, misli, ki nekomu v takem trenutku šinejo po glavi, s katerimi se mora spopasti, jih pri sebi utemeljiti, jih prebaviti preden lahko odgovori na splošno vprašanje kako oziroma kako se lahko odločiti o evtanaziji.

Kako poteka evtanazija?

Potek same evtanazije je v primerjavi s prejšnjim vprašanjem bistveno elegantnejši, enostavnejši in racionalnejši. Žival najprej dobi pomirjevalno sredstvo, nato se umiri in rahlo zaspi. Naslednja faza je aplikacija predoziranega narkotika, kjer večno zaspi. Na ta način, med celotnim potekom, ni prisotne nobene bolečine, niti agonije.

Kaj lahko storite vi pri evtanaziji?

Vsaka oseba v taki situaciji reagira popolnoma drugače. Nekateri so radi z ljubljenčkom do zadnjega trenutka, spet drugi nočejo biti prisotni pri zadnjem slovesu. Eni radi nesejo žival domov, spet drugi jo pustijo v ambulanti. Vsakdo ima svobodo odločanja, kako bo v takem trenutku žaloval za svojim ljubljenčkom. Za evtanazijo se nekateri odločajo tudi na domu, če seveda dobijo veterinarja, ki je to pripravljen narediti. Potrebno pa je poudariti, da v kolikor žival nima neozdravljive bolezni, se evtanazije ne izvaja.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane