Blog

Kotenje

5. marec 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Ko govorimo o kotenju psov, sodelujemo v procesu, ki je ena najbolj osupljivih manifestacij življenja. Ta naravni cikel poteka v nekaj fazah, vsaka pa ima svoje edinstvene značilnosti in zahteve.

Kotenje

Priprava na kotenje

Kotenje pri psicah ima podobno pripravljalno fazo kot pri ljudeh. Psa pričnemo opazovati približno 58 do 68 dni po parjenju. V tem času lahko opazimo fizične spremembe, kot so povečanje trebuha, spremembe vedenja in izcedek iz nožnice.

Popadki in prvo kotenje 

Ko se začnejo popadki, se psi obnašajo nemirno, iščejo zavetje, ližejo svoje genitalije in včasih dihajo hitreje. Prvo kotenje se običajno začne z izločanjem plodovnice in sledi prihodu prvega mladiča. To obdobje običajno traja od 6 do 12 ur, vendar se lahko razlikuje glede na pasmo psa.

Kako vedeti, da med kotenjem nekaj ne gre tako, kot bi moralo iti?

Ko se psički začnejo popadki, se prvi mladiček skoti približno po 30 min oziroma po cca 1 uri. Med kotenjem vsakega naslednjega mladička, potrebuje psička ravno tako med 30 min in 1 uro, tako da v kolikor vidite, da se psička matra in je čas med začetkom kotenja oziroma med kotitvijo prvega in drugega mladička daljši od zgoraj omenjenega časa, psičko peljite k veterinarju, ki ji bo pomagal pri kotitvi.

Pomembnost pomoči in spremljanja

Večina psic je sposobna roditi samostojno, vendar pa je priporočljivo, da lastniki ostanejo blizu in opazujejo, da bi prepoznali morebitne težave. Če se rojstvo zavleče ali če pes izgleda izčrpan, je potrebna pomoč veterinarja.

Kdaj obiskati veterinarja 

  • Težav pri izločanju plodovnice ali posteljice.
  • Če pes izgleda izčrpan, vendar še ni rodil vseh mladičkov.
  • Če opazite kakršnekoli nenormalnosti pri mladičkih, kot so težave z dihanjem, nepravilnosti v barvi ali obliki.

Veterinar vam lahko nudi strokovno pomoč in zagotovi, da je celoten postopek čim manj stresen za psico in mladičke. Prav tako vam bo svetoval o nadaljnjem skrbi za psico in mladičke po kotenju.

Kotenje psov je edinstvena izkušnja, ki zahteva pozornost in skrb. Lastniki psov morajo biti pozorni na znake kotenja, nuditi potrebno podporo in se v primeru težav nemudoma posvetovati z veterinarjem. Z dobro pripravo in pozornostjo lahko zagotovimo, da bo ta naravni proces potekal čim bolj gladko, kar omogoča zdrav začetek življenja za mladičke.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane