Blog

Bolhe

5. april 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Bolhe so majhni, a nadležni zajedavci, ki lahko povzročijo velike težave vašim ljubljenčkom. Ne samo, da prinašajo nelagodje, ampak lahko prenašajo tudi različne bolezni, ki lahko ogrozijo zdravje vašega hišnega ljubljenčka in celo vaše lastno. Zato je pomembno razumeti, kako se bolhe prenašajo, kakšne bolezni lahko prenašajo ter kako jih preprečiti in zdraviti.

Bolhe

Kako se bolhe prenašajo?

Bolhe so majhni paraziti, ki se hranijo s krvjo svojih gostiteljev, v tem primeru vaših psa ali mačke. Prenašajo se lahko z neposrednim stikom z okuženim živalim ali s stiki z okuženim okoljem, kot so preproge, posteljnina ali pohištvo, kjer so se lahko izločile bolhe ali jajčeca. Ko se enkrat naselijo na svojega gostitelja, se začnejo hraniti in razmnoževati, kar lahko privede do hitrega širjenja populacije bolh.

Katere bolezni lahko prenašajo?

Bolhe niso le nadležne, ampak lahko prenašajo tudi različne bolezni, ki lahko resno ogrozijo zdravje vašega hišnega ljubljenčka. Med najpogostejšimi boleznimi, ki jih lahko prenašajo bolhe, so:

  1. Dermatitis: Ko bolha ugrizne vašega ljubljenčka, lahko sproži alergijsko reakcijo, ki se kaže kot srbenje, izpuščaji in vnetje kože.
  2. Gliste: Bolhe lahko prenašajo tudi jajčeca glist, kar lahko privede do okužbe s črevesnimi paraziti.
  3. Bolezni, kot je tifus: V redkih primerih lahko bolhe prenašajo tudi resnejše bolezni, kot je tifus.

Zakaj so nevarne in kako so nadležne?

Bolhe niso le nevarne zaradi možnosti prenosa bolezni, ampak lahko povzročijo tudi veliko nelagodja vašemu ljubljenčku. Srbenje, izpadanje dlake, vnetje kože in alergijske reakcije so le nekateri od simptomov, ki jih lahko povzročijo bolhe. Poleg tega lahko bolhe nadaljujejo s svojim ciklom razmnoževanja in tako še poslabšajo problem.

Preventiva in kurativa

Najboljši način za zaščito vašega hišnega ljubljenčka pred bolhami je uporaba preventivnih ukrepov. Redno jih preverjajte na bolhe in jih zdravite z ustreznimi izdelki proti bolham, kot so ampule, ovratnice ali peroralna zdravila. Poleg tega redno čistite in sesajte domače okolje, da preprečite širjenje bolh in njihovih jajčec.

Če je vaš hišni ljubljenček že okužen s bolhami, se posvetujte z veterinarjem glede ustreznega zdravljenja. Obstaja veliko učinkovitih izdelkov, ki lahko pomagajo odpraviti bolhe in preprečiti ponovno okužbo.

Bolhe so nevidna nevarnost, ki lahko povzroči veliko težav vašim hišnim ljubljenčkom. Zato je ključnega pomena, da redno preverjate svoje živali ter sprejmete ustrezne preventivne ukrepe, da jih zaščitite pred temi nadležnimi zajedavci. Če pa se vaš hišni ljubljenček že sooča z bolhami, ne odlašajte z ukrepanjem in poiščite pomoč veterinarja, da mu zagotovite potrebno zdravljenje in olajšate nelagodje.

V naši ambulanti smo eno bolho postavili pod mikroskop, tako da jo kot zanimivost lahko vidite v našem videu. 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane