Blog

Trave in njihova nevarnost za pse

4. april 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Morda se zdi, da so trave povsem nedolžne, a resnica je, da lahko povzročijo neprijetne težave, če se zataknejo v uho, nos ali tačko našega ljubljenčka.

Trave in njihova nevarnost za pse

Trave so običajno prisotne na travnikih in v naravnem okolju, in ko se psi igrajo ali se prosto gibljejo na teh območjih, obstaja možnost, da se trave primejo na njihovo dlako. Kritična območja, kjer se trave najpogosteje zataknejo, so ušesa, nos in tačke. Kako pa se lahko trave sploh zaletijo v te občutljive predele?

  • Uho: Dlaka okoli ušesa lahko omogoča travi, da se prime in zdrsne v ušesni kanal psa. To lahko povzroči draženje, bolečino, vnetje in celo okužbe. Psa lahko opazite, kako pogosto trese glavo ali drgne uho ob tla.
  • Nos: Med igranjem ali pa preprosto pri hoji skozi travnike se trave lahko zataknejo v nosno votlino psa. To povzroča nelagodje, kihanje, vnetje in lahko vodi do resnejših težav.
  • Tačka: Med hojo po travi lahko trave prodrejo v blazinice na tačkah psov. To lahko povzroči bolečino, vnetje, abscese in otežuje hojo. Pes lahko kaže znake nelagodja in poskuša odstraniti travo s svojimi tačkami.

V primeru, da opazite znake, da se je trava zataknila v uho, nos ali tačko vašega psa, je zelo pomembno, da nemudoma obiščete veterinarja. Veterinar ima ustrezna orodja in znanje, da varno odstrani trave in zmanjša morebitno škodo. Poglejte si še par naših posnetkov, kako izgleda poseg odstranjevnja nadležne trave iz ušesa in tačke.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane