Blog

Zakaj psi jedo travo?

18. april 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Ali ste se kdaj spraševali, zakaj vaš kosmatinec občasno uživa travo? Čeprav se nam lahko to vedenje zdi nenavadno, obstaja več razlogov, zakaj psi to počnejo. Razlogi segajo od bioloških potreb do psiholoških vzgibov. Poglejmo si nekaj najpogostejših razlogov, zakaj psi jedo travo, in kdaj je potrebno ukrepati.

Zakaj psi jedo travo?

Notranji zajedalci

Psi so ohranili ta nagon od svojih divjih prednikov. Divje živali namreč v naravi z rednim uživanjem trave vplivajo na peristaltiko črevesja in na tak način očistijo svoj prebavni trakt notranjih zajedavcev. Če sumite, da ima vaš pes težave s paraziti, se posvetujte z veterinarjem.

Pomanjkanje vlaknin v prehrani

Uživanje trave zaradi pomanjkanja vlaknin je eden najpogostejših razlogov in seveda tudi zelo smiselnih, ker psu dejansko primanjkuje vlaknine. Kadar gre res za ta vzrok, psi običajno ne izbirajo vrste trave in jo uživajo vsakodnevno v manjših količinah in to najbolj pogosto počnejo po obroku.

Pomanjkanje določenih hranil v prehrani

Trava je poleg vlaknin tudi zelo dober vir mineralov, vitaminov, klorofila in ostalih fitonutrientov. Če psu primanjkuje mineralov in drugih nutrientov bo posegel po travi. Vse trave si med seboj niso enake, prav tako se razlikujejo med seboj v vsebnosti posameznih hranil. Zato ni nič čudnega, če bo naš pes na travniku izbirčen in se ne bo zadovoljiv s katerokoli travo!

Težave z želodcem, napihnjenostjo, vetrovi

Psi, ki imajo težave z želodcem, imajo preveč želodčne kisline, popolnoma nagonsko posežejo po travi, saj s tem izzovejo bruhanje in izločanje želodčne kisline, ter si s tem olajšajo slabo počutje. Vzrok, da pes zauživa travo zaradi prebavnih težav pa se lahko skriva tudi v črevesju. Lahko ima težave z napihnjenostjo, črvičenjem in vetrovi in si z uživanjem trave želi omiliti posledice. V kolikor to opažate pri svojem psu občasno, le nekajkrat na leto, ni nobenega razloga za skrb in paniko. V kolikor pa se to dogaja pogosto, večkrat na teden ali celo vsak dan, pa vsekakor priporočam obisk veterinarja, saj ima lahko vaš kuža resne težave s prebavili. V vsakem primeru, lahko poizkusite tudi z menjavo hrane, ker je hrana, pa čeprav kvalitetna, lahko velikokrat razlog, da psu enostavno nekaj ne ustreza. Ko bo pes prenehal s tako pogostim uživanjem trave oz. se bo to početje močno zmanjšalo, pomeni, da nova hrana psu veliko bolj ustreza.

Psihološke težave

Psi lahko uživajo travo, tudi enostavno zato, ker jim je dolgčas! Psi z žvečenjem dobijo našo pozornost, saj mu nehote rečemo, ne, stop, fuj in to je pozornost, ki jo pes dejansko želi prejeti od nas. V takem primeru moramo to početje ignorirati in pes bo s časoma prenehal z uživanjem trave.

Pogosto opazimo to početje tudi pri mladičkih, saj se jim grizenje trave zdi zabavno.

Kdaj je potrebno ukrepati?

Običajno uživanje trave je popolnoma neškodljivo. Kadar pa postane to početje pogosto je potrebno ukrepati. Hrani dodamo vlaknine, naravna prehranska dopolnila - vitamine in minerale, psa razglistimo in lahko menjamo hrano. Psa zaposlimo, da preprečimo dolgočasenje in stres.

Psa odpeljimo k veterinarju tudi kadar pes po zaužitju trave bruha, ima drisko, izgublja na telesni masi, je brez energije ali opazimo druge vedenjske spremembe!

Ne glede na razlog, zakaj vaš pes uživa travo, je pomembno spremljati njegovo vedenje in po potrebi ukrepati. Zavedanje o možnih vzrokih za to vedenje lahko pripomore k boljšemu zdravju in počutju vašega ljubljenčka.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 8.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane