Blog

Karcinom ploščatih celic pri hišnih ljubljenčkih

19. maj 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Vsi uživamo na sončku, tudi naši hišni ljubljenčki. Toda kot vemo, je potrebno biti na sončku zelo pazljivi in to velja tudi za naše ljubljenčke. Sončni žarki lahko povzročijo resne zdravstvene težave, med katerimi je tudi karcinom ploščatih celic, še posebej pri belih mačkah.

Karcinom ploščatih celic pri hišnih ljubljenčkih

Kaj je karcinom ploščatih celic?

Karcinom ploščatih celic je vrsta kožnega raka, ki se pogosto pojavlja pri belih mačkah, saj nimajo pigmenta, ki bi jih ščitil pred škodljivimi UV žarki. Ta rak je še posebej nevaren, ker se lahko razvije na mestih, ki so najbolj izpostavljena soncu, kot so ušesa in nos.

Simptomi in razvoj karcinoma

Najpogosteje se karcinom ploščatih celic pojavi na robovih ušes. Začne se z brstenjem tkiva, ki nato začne gniti in se širiti. Pomembno je, da lastniki mačk pozorno spremljajo spremembe na ušesih svojih ljubljenčkov. Če opazite kakršne koli spremembe, kot so rdečina, rane ali nenavadno tkivo, je nujno, da mačko čim prej peljete k veterinarju.

Zdravljenje karcinoma

Če veterinar diagnosticira karcinom ploščatih celic, bo tumor kirurško odstranil. Na žalost pa to ne pomeni, da je mačka trajno ozdravljena, saj se karcinom lahko ponovno pojavi. Zato je izjemno pomembno, da se redno spremlja zdravstveno stanje mačke in po potrebi opravljajo kontrolni pregledi pri veterinarju.

Preventivni ukrepi

Preprečevanje karcinoma ploščatih celic pri mačkah je ključnega pomena. Ena izmed učinkovitih preventivnih metod je, da mačkam, še posebej belim, redno mažemo ušesa s kremo z UV zaščito. Tako zmanjšamo tveganje za poškodbe kože zaradi sončnih žarkov.

Zaščitite svoje ljubljenčke pred škodljivimi učinki sonca in jim omogočite dolgo in zdravo življenje. Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete nasvet glede zdravja vašega ljubljenčka, se obrnite na nas. 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane