Blog

Opekline na tačkah

9. maj 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Poletje je čas veselja in aktivnosti za naše kosmate prijatelje, vendar pa s seboj prinese tudi nevarnosti, kot so opekline blazinic. Opekline blazinic so resna težava, s katero se lahko naši psi srečajo v vročih poletnih dneh. Zato je ključnega pomena, da kot skrbni lastniki poskrbimo za ustrezno zaščito naših psov pred tovrstnimi poškodbami.

Opekline na tačkah

Kako prepoznati opekline blazinic pri psu?

Prva in najpomembnejša stvar je, da se zavedamo znakov opeklin blazinic. Ti znaki lahko vključujejo:

  • Rdečico in vnetje na blazinicah
  • Oteklino
  • Razpoke ali luščenje kože na blazinicah
  • Bolečino ali nelagodje med hojo

Če opazite katerega od teh znakov, je nujno, da takoj ukrepate. Ignoriranje težav lahko vodi v poslabšanje stanja in dolgotrajno nelagodje za vašega psa, zato nemudoma pokličte vašega veterinarja.

Kako se izogniti opeklinam blazinic?

1. Izogibajte se hoji po vročem asfaltu ali betonu, še posebej v najbolj vročih urah dneva. Vroče površine lahko močno segrejejo blazinice in povzročijo opekline. Saj tudi vi ne bi radi hodili bosi po vročem asfaltu ob 14. uri?
2. Raje izbirajte sprehode po travnatih ali senčnih področjih, kjer je tla hladnejša in manj verjetno, da bo pes dobil opekline.
3. Pred sprehodom preverite temperaturo tal s preprostim testom dotika s hrbtom roke. Če se vam zdi tla prevroča za vas, so verjetno prevroča tudi za vašega psa.
4. Uporabljajte zaščitne čevlje za pse ali obutve, ki ščitijo blazinice. Obstaja veliko vrst čevljev za pse, ki nudijo zaščito pred vročino in drugimi nevarnostmi na tleh.

Kako lahko psu z opeklinami pomagamo?

Če pes doživi opekline na tačkah, je pomembno, da mu nudimo ustrezno nego in zdravljenje, da pospešimo celjenje in olajšamo nelagodje. Tu je nekaj korakov, kako lahko pomagamo psu, če dobi opekline na tačkah, seveda pa je priporočljivo, da psa pokažete vašemu veterinarju:

1. Ohladite opečene tačke: Če je mogoče, namočite opečene tačke v hladno vodo ali pa nanje nanesite hladne obkladke, da zmanjšate vnetje in pomagate olajšati bolečino. Pazite, da voda ni prehladna, saj lahko to povzroči dodatno nelagodje.

2. Čistite rane: Nežno očistite opečene tačke s sterilno fiziološko raztopino ali blago milnico in vodo. Pazljivo odstranite morebitne ostanke umazanije ali tujkov, vendar se izogibajte draženju ali poškodbi kože.

3. Nanesite blažilno kremo: Po čiščenju in sušenju opeklin lahko na prizadeta območja nanesete blažilno kremo ali mazilo, ki vsebuje aloe vero ali vitamin E. To lahko pomaga pri zmanjšanju vnetja in pospeši proces celjenja.

4. Zaščitite opečene tačke: Da bi preprečili nadaljnjo poškodbo in okužbo, lahko previdno ovijete prizadete tačke s sterilnim povojem ali povojem, vendar pazite, da ne stisnete preveč trdo, saj bi to lahko oviralo cirkulacijo.

5. Omejite aktivnosti: Med zdravljenjem opeklin na tačkah je pomembno, da omejimo aktivnosti psa, da se mu omogoči čim več počitka in zmanjša pritisk na prizadete tačke. Izogibajte se dolgim sprehodom ali igram, ki bi lahko povzročile dodatno draženje ali poškodbe.

6. Obiščite veterinarja: Če so opekline hude ali če opazite znake okužbe, kot so gnoj ali nenormalno močno rdečilo, je pomembno, da čim prej obiščete veterinarja. Veterinar vam lahko svetuje glede nadaljnjega zdravljenja in poskrbi, da se rane ustrezno zacelijo.

S skrbno nego in pozornostjo lahko pomagamo psu pri okrevanju po opeklinah na tačkah ter mu zagotovimo udobje in dobro počutje med procesom zdravljenja.

Pomembno je poskrbeti za udobje in dobro počutje naših kosmatincev, zato je ključno, da upoštevamo te nasvete za preprečevanje opeklin blazinic. Z ustrezno zaščito lahko zmanjšamo tveganje za poškodbe in poskrbimo, da bodo naši psi lahko uživali v poletnih dogodivščinah brez nepotrebnih nelagodij.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane