Blog

Hidracija naših ljubljenčkov

3. maj 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Hidracija, to je pravilno vnos vode v telo, je ključnega pomena za dobro počutje naših hišnih ljubljenčkov, zlasti v vročih poletnih mesecih. Voda je bistvena za pravilno delovanje telesa psov in ohranjanje optimalne telesne temperature. Poleg tega podpira delovanje organov, prebavo, cirkulacijo, izločanje strupenih snovi ter ohranja zdravo kožo in dlako.

Hidracija naših ljubljenčkov

Kako prepoznati pomanjkanje hidracije?

Pomanjkanje hidracije pri hišnih ljubljenčkih je pomembno prepoznati in pravočasno ukrepati. Nekateri znaki, na katere moramo biti pozorni, vključujejo suho in lepljivo sluznico, temen urin ter izgubo elastičnosti kože. Če opazite katerega od teh znakov, je pomembno, da nemudoma poskrbite za ustrezno hidracijo vašega ljubljenčka.

Kako lahko pomagamo našim kosmatincem ostati hidrirani?

  • Vedno naj bo na voljo sveža in čista voda. Redno preverjajte in menjajte vodno posodo, da bo voda vedno sveža in privlačna za pitje.
  • V vročih dneh ponudite več vode in jo osvežujte pogosteje. Povečajte dostop do vode in jo redno nadomeščajte, saj se hitreje segreje in izgubi svežino v vročih temperaturah.
  • Posvetujte se s svojim veterinarjem glede posebnih potreb po hidraciji vašega ljubljenčka. Nekatere pasme psov imajo lahko večjo potrebo po vodi, zato je pomembno, da se prilagodite njihovim individualnim potrebam.
  • Med sprehodi in aktivnostmi vedno imejte s seboj vodo za psa. Tako boste lahko vašemu kosmatincu zagotovili hidracijo tudi med fizično aktivnostjo.
  • Če opazite, da vaš pes ne pije dovolj, lahko poskusite dodati malo vode v hrano ali pa uporabite mokro hrano, ki vsebuje večjo vsebnost vode.

Kaj pomeni, če pes pije premalo?

Če opazite, da vaš pes pije premalo ali če izkazuje nenavadno nizko zanimanje za vodo, lahko to kaže na različne zdravstvene težave, kot so:

  • Dehidracija: To je najpogostejši vzrok za premalo pitje pri psih. Dehidracija lahko nastane zaradi različnih vzrokov, vključno z vročino, boleznimi, bruhanjem, drisko ali prekomernim telesnim naporom.
  • Bolezni ledvic: Premalo pitje lahko kaže na bolezni ledvic, kot je na primer ledvična odpoved ali okužba sečil.
  • Diabetes: Diabetes pri psih lahko povzroči povečano žejo in posledično pogostejše pitje. Nasprotno pa lahko neustrezno zdravljenje diabetesa povzroči pomanjkanje pitja.
  • Infekcije: Nekatere bakterijske ali virusne okužbe lahko povzročijo zmanjšano zanimanje za vodo in posledično premalo pitja.
  • Drugi zdravstveni problemi: Premalo pitje lahko kaže tudi na druge zdravstvene težave, kot so bolezni prebavil, tumorske bolezni ali hormonske motnje.

Kaj pomeni, če pes pije preveč?

Če opazite, da vaš pes pije nenavadno velike količine vode, to lahko kaže na različne zdravstvene težave, kot so lahko:

  • Diabetes: Diabetes pri psih lahko povzroči povečano žejo in posledično prekomerno pitje.
  • Ledvična bolezen: Nekatere ledvične bolezni, kot je na primer kronična ledvična bolezen, lahko povzročijo prekomerno pitje kot poskus telesa, da izloči presežek odpadnih snovi.
  • Cushingov sindrom: Ta endokrina motnja lahko povzroči povečano žejo in prekomerno pitje.
  • Infekcije: Nekatere bakterijske ali virusne okužbe lahko povzročijo tudi prekomerno pitje pri psih.
  • Drugi zdravstveni problemi: Prekomerno pitje lahko kaže tudi na druge zdravstvene težave, kot so bolezni jeter, bolezni srca ali bolezni prebavil.

Če opazite, da vaš pes pije nenavadno velike količine vode ali če se zdi, da je žeja izjemno neobvladljiva, je pomembno, da ukrepate. Če pes pije nenormalno velike količine vode več kot 24 ur ali če se stanje poslabša, je nujno potreben veterinarski pregled. Veterinar bo lahko opravil potrebne preiskave in postavil diagnozo ter predpisal ustrezno zdravljenje, če je potrebno.

Kdaj je potrebno obiskati veterinarja?

Če opazite, da vaš pes pije premalo ali če se zdi, da je zanimanje za vodo nenavadno nizko, je pomembno, da ukrepate. Če pes ne pije več kot 24 ur, je to lahko znak resne dehidracije in zahteva takojšnjo veterinarsko oskrbo. Prav tako je treba veterinarja obiskati, če se stanje ne izboljša kljub spremembam v prehrani ali okolju, ki bi lahko vplivale na vnos tekočine.

Če opazite znake dehidracije pri vašem ljubljenčku ali če se stanje kljub ustrezni hidraciji ne izboljšuje, je nujno, da poiščete veterinarsko pomoč. Dehidracija lahko predstavlja resno tveganje za zdravje vašega hišnega ljubljenčka in zahteva strokovno obravnavo.

Spodbudimo naše kosmatince, da pijejo dovolj vode in tako ostanejo hidrirani skozi ves dan. Skupaj poskrbimo za njihovo dobro počutje in zdravje! 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 8.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane